Poliția Română, DIICOT și Europol colaborează să te scape de viruși

de: Nicoleta Apostol
28 02. 2018

Bitdefender, Poliția Română, DIICOT și Europol colaborează ca să ajute victimele clasei ransomware Grand Crab. Astfel, ai la dispoziție un instrument gratuit pentru decriptarea datelor, fără să plătești recompense hackerilor.

Bitdefender a dezvoltat un parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și Europol, prin care te ajută gratis, în cazul în care ești victima unor infractori cibernetici. Instrumentul pe care ți-l pun la dispoziție este unul de decriptarea datelor, pe care-l obții gratuit. Astfel, ai posibilitatea să-ți recuperezi datele, fără să mai plătești recompense.

Grand Crab este un ransomware care se răspândește prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitanțe și facturi fictive trimise ca fișiere atașate în mail-uri. Odată ce accesezi vectorul de atac, Grand Crab blochează fișierele importante de pe terminalul folosit și apoi te șantajează. Până acum, 53.000 de terminale au fost afectate, deci și numărul victimelor este îngrijorător.

În schimbul cheii de decriptare, infractorii cibernetici Grand Crab cer recompense uriașe. Suma minimă începe undeva de la 400 de dolari și poate ajunge la câteva sute de mii, în moneda virtuală DASH, folosită în premieră pentru activități infracționale asociate ransomware. Diferența semnificativă între sumele cerute victimelor șantajate se explică prin faptul că infractorii informatici au dezvoltat și un serviciu de afiliere care permite răspândirea Grand Crab de către orice altă grupare interesată să câștige bani.

Instrumentul care te ajută să scapi de șantajul hackerilor funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware Gand Crab. Îl poți găsi pe site-ul nomoreransom.org, un portal online disponibil inclusiv în limba română, și în secțiunea dedicată instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.

Compania specializată în siguranța are și câteva sfaturi prin care poți preveni infectarea cu ransomware. Sfatul lor este să-ți păstrezi copii ale datelor importante, să folosești un antivirus bun și, cel mai important, să nu dai click pe linkurile din mail nesolicitate.

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.